W kuchni małej Mi

Wpis

niedziela, 20 stycznia 2013

Chińszczyzna po mojemu (przeniesione z poprzednego bloga)

darmowy hosting obrazków

 

Z braku czasu jest to moje ulubione danie, które mnie nie zawodzi. Szybkie, łatwe i smaczne, a przede wszystkim tanie i dla laików w kuchni. Przepis dostałam jeszcze w liceum od mojej kumpeli. A wiec zapraszam! ;)

Składniki na 2 osoby:

  • 1 dorodna pietruszka w korzeniu
  • 1 dorodna marchewka
  • 20g pieczarek
  • pierś z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku (ja wolę więcej)
  • makaron 250g (u mnie spaghetti)
  • olej
  • przyprawa do kuchni chińskiej łagodna
  • chilli
  • pieprz, sól

Cebulę kroimy w kosteczkę,pieczarki w większe kawałki i podsmażamy na odrobinie oleju. Do podsmażonej cebuli z pieczarkami dodajemy posiekaną w kostkę pierś.

Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do mięsa. Czosnek przeciskamy przez praskę i podlewamy wodą, dodajemy przyprawę do kuchni chińskiej. Wszystko dusimy do miękkości warzyw.

W garnku z osolona wodą i olejem gotujemy makaron.

Mięso z warzywami doprawiamy do smaku chilli/pieprzem i solą. Ugotowany makaron mieszamy z potrawka i chwile razem trzymamy na patelni.

Smacznego!

darmowy hosting obrazków

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
sheila55
Czas publikacji:
niedziela, 20 stycznia 2013 11:18

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • kamysto napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/24 19:46:48:

    Moja mama chińskie zawsze robi z dużą ilością kapusty. Ja sam nie gotuje tak często. :) Pozdrawiam

  • sheila55 napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/25 11:09:38:

    Muszę wypróbować! Nigdy tak nie jadłam, a kocham kapuste :)

Dodaj komentarz