W kuchni małej Mi

Wpis

wtorek, 15 stycznia 2013

Kurczak na ryżu

Czy dieta musi być nudna? Nie! Dzisiaj chcę udowodnić, że zwykły kurczak może mieć naprawdę fajny i zaskakujący smak! Przepis jest moją autorską wersją, wymyśloną z potrzeby. Bo ile można jeść zwykłego kurczaka uparowanego lub ugotownego. Zapraszam!

darmowy hosting obrazków

 

Składniki:

  • 1 dorodna pierś z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki w korzeniu
  • woreczek ryżu, może być np. paraboiled
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 10 średnich pieczarek
  • 0,5 średniej zielonej papryczki chilli
  • sos sojowy
  • curry
  • sól, pieprz
  • olej
  • tymianek, estragon lub inne ulubione zioła

 

Zaczynamy od zamarynowania piersi. Kroimy ją w kosteczkę - jak kto woli większą/mniejszą. 2 ząbki czosnku i połowę z podanej ilości chilli kroimy bardzo drobno i dodajemy do piersi. Posypujemy curry i ulubionymi ziołami (u mnie ww.). Całość zalewamy ok. 3 łyżkami sosu sojowego, mieszamy i odstawiamy w zimne miejsce na ok. 1h. Pierś można przygotować też poprzedniego dnia wieczorem, wtedy cała noc będzie się marynować.

Ryż gotujemy al dente. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, a następnie wrzucamy pokrojone niezbyt drobno pieczarki i bardzo drobno czosnek i resztę chilli. Po chwili, gdy całość odparuje dołączamy pokrojone w cieniutkie słupki marchewki i pietruszki. Ja po prostu obieraczką zrobiłam cieniutkie paseczki. Podlewamy woda i chwile dusimy. Po odparowaniu dodajemy nasza zamarynowaną pierś i chwilę dusimy ją z warzywami. Doprawiamy curry i ziołami.

Kurczaka podajemy na ryżu. UWAGA! Ze względu na ilość użytej papryczki chilli proponuję zaopatrzyć się jeszcze w szklankę wody ;) Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
sheila55
Czas publikacji:
wtorek, 15 stycznia 2013 19:44

Polecane wpisy