W kuchni małej Mi

Wpis

sobota, 19 stycznia 2013

Sałatka z zupek chińskich

Wiele słyszałam o tej sałatce, ma ona wielu wielbicieli, jak i przeciwników. Postanowiłam sama ją zrobić, by przekonać się po której stronie barykady stanąć. W sieci jest wiele przepisów i sposobów jej przygotowania. Nie potrafiłam się zdecydować, który wybrać, więc połączyłam kilka i tak oto powstała moja wersja. Zapraszam!

 darmowy hosting obrazków

Składniki:

  • 4 zupki chińskie pikantne (u mnie VIFON pikantna z curry)
  • 1 podwójna pierś z kurczaka lub wędlina drobiowa
  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 duża papryka czerwona lub 1,5 średniej
  • 1 średnia papryka żółta
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 3 lub 4 średnie ogórki konserwowe
  • 1 średnia cebula lub por
  • 0,5 łyżeczki przyprawy curry
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • majonez
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju

 

Zaczynamy od zupek. Makaron kruszymy i wsypujemy przyprawy z 3 zupek bez olejków. Zalewamy wrzątkiem do poziomu makaronu, przykrywamy i odstawiamy na ok. 10 min. Następnie makaron odcedzamy na durszlaku i studzimy.

Papryki myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. To samo robimy z ogórkami, cebulą i jajami. Kapustę pekińska szatkujemy dość drobno i dodajemy do pokrojonych już warzyw.

Umyte piersi kroimy w kosteczkę. Na patelnię wyciskamy olejki z zupek i dodajemy 1 łyżkę oleju. Wrzucamy pierś i posypujemy przyprawami (curry, papryka słodka, czosnek, szczypta soli i pieprzu) + jedna torebka przyprawy z zupek. Gdy pierś się podsmaży możemy dodać jeszcze wędlinę pokrojoną w dość dużą kostkę (ja tak zrobiłam). Całość studzimy.

Makaron, mięso i warzywa łączymy, dodajemy odciśniętą kukurydzę. Dodajemy majonez, pieprzymy i solimy do smaku. Wymieszaną sałatkę odstawiamy na co najmniej 2h w chłodne miejsce. Dla mnie najlepsza jest na drugi dzień.

Polecam gorąco na spotkania towarzyskie i nie tylko :) Smacznego!

darmowy hosting obrazków

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
sheila55
Czas publikacji:
sobota, 19 stycznia 2013 17:58

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/19 18:20:54:

    też robiłam ostatnio i bardzo mi smakowała ;)))

Dodaj komentarz