W kuchni małej Mi

Wpis

czwartek, 17 stycznia 2013

Zupa kapuściana (przeniesione z poprzedniego bloga)

Zachciało się zupy, a dosyć już mam pieczarkowej, czy pomidorowej. Wybór padł na kapuścianą, czyli zużywałam zalegające warzywa i ochroniłam je przed straceniem;)

darmowy hosting obrazków

Składniki:

  • 1 udko z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki w korzeniu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/4 średniego selera
  • kawałek pora
  • 1/4 dużej główki kapusty białej
  • 4 ziemniaki
  • 2l wody
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pieprz, sól, vegeta

 

Udko myjemy, dzielimy na pół i zalewamy zimna wodą. Gotujemy samo przez 20 min. W tym czasie warzywa obieramy i myjemy. 1 i 1/2 marchewki i pozostałe warzywa kroimy w talarki. Do osobnego naczynia szatkujemy kapustę i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki kroimy w kosteczkę i również odkładamy do osobnego naczynia.

Po 20 min. wrzucamy marchew wraz pozostałymi warzywami i dorzucamy ziele i liście. Gdy będą pół-miękkie dorzucamy kapustę z marchewka. Pod koniec gotowania zupy dodajemy ziemniaczki. Gotujemy do uzyskania miękkości ziemniaków. Doprawiamy solą pieprzem i vegetą. Mięsko z zupy obieramy i dorzucamy do zupki.

Można również doprawić śmietaną kwaśną i pietruszką.

Smacznego!



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
sheila55
Czas publikacji:
czwartek, 17 stycznia 2013 16:00

Polecane wpisy