W kuchni małej Mi

Wpisy

  • piątek, 25 stycznia 2013
    • Cebulaki

      darmowy hosting obrazków

       

      Chodziły za mną od dawna... No ale 1 podejście było spalone, po prostu miałam zły przepis. Nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła 2 podejścia! Zrobiłam z podstawowych proporcji i rozeszły się w jeden dzień, więc zabrałam się za ponowne pieczenie, ale tym razem zrobiłam z podwójnej porcji. Z podanych składników wychodzi ok. 9-10 cebulaków.


       darmowy hosting obrazków

      Składniki:

      Na ciasto:

      • 2 szklanki mąki
      • 30g świeżych drożdży
      • 3/4 szklanki mleka
      • 1 łyżka cukru
      • 1 jajko
      • 0,5 łyżeczki soli
      • 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich

      Na farsz:

      • 5 średnich cebul
      • 2 łyżki oleju
      • 1 łyżka margaryny
      • pieprz, sól
      • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

       

      Mleko podgrzewamy, by było ciepłe (ale nie gorące, bo wtedy zaczyn nam nie wyrośnie). Do mleka dodajemy cukier i pokruszone drożdże. Całość mieszamy w celu rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


      Mąkę przesiewamy. Dodajemy 0,5 łyżeczki soli, zioła prowansalskie i 0,5 łyżeczki pieprzu. Wszystko mieszamy. Do suchych składników dodajemy rozkłócone wcześniej jajo i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto na stolnicy i podsypujemy mąką, gdy jest za mokre. Ciasto musi "odchodzić" od dłoni. Odstawiamy do wyrośnięcia.


      W tym czasie obieramy cebulę, kroimy w piórka, lub jak kto woli. Podsmażamy na oleju i margarynie. Dodajemy sól, pieprz i paprykę. Podlewamy wodą, odparowujemy... i tak do uzyskania miękkości cebuli. Studzimy.


      Z wyrośniętego ciasta formujemy niewielkie kuleczki. Rozpłaszczamy szklanka, lub wałkiem, a palcami w środku formujemy dołek. Placki układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i napełniamy cebulą. Pieczemy w 200° C 20 min.


      Można również zrobić mniejsze placki - "w sam raz na jeden kęs" i zaserwować jako przekąskę na imprezie.

      Smacznego cebulaka!

      darmowy hosting obrazków

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Cebulaki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sheila55
      Czas publikacji:
      piątek, 25 stycznia 2013 13:52
  • niedziela, 20 stycznia 2013
  • sobota, 19 stycznia 2013
    • Sałatka z zupek chińskich

      Wiele słyszałam o tej sałatce, ma ona wielu wielbicieli, jak i przeciwników. Postanowiłam sama ją zrobić, by przekonać się po której stronie barykady stanąć. W sieci jest wiele przepisów i sposobów jej przygotowania. Nie potrafiłam się zdecydować, który wybrać, więc połączyłam kilka i tak oto powstała moja wersja. Zapraszam!

       darmowy hosting obrazków

      Składniki:

      • 4 zupki chińskie pikantne (u mnie VIFON pikantna z curry)
      • 1 podwójna pierś z kurczaka lub wędlina drobiowa
      • 1 mała kapusta pekińska
      • 1 duża papryka czerwona lub 1,5 średniej
      • 1 średnia papryka żółta
      • 1 puszka kukurydzy
      • 4 jaja ugotowane na twardo
      • 3 lub 4 średnie ogórki konserwowe
      • 1 średnia cebula lub por
      • 0,5 łyżeczki przyprawy curry
      • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
      • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
      • majonez
      • sól, pieprz
      • 1 łyżka oleju

       

      Zaczynamy od zupek. Makaron kruszymy i wsypujemy przyprawy z 3 zupek bez olejków. Zalewamy wrzątkiem do poziomu makaronu, przykrywamy i odstawiamy na ok. 10 min. Następnie makaron odcedzamy na durszlaku i studzimy.

      Papryki myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. To samo robimy z ogórkami, cebulą i jajami. Kapustę pekińska szatkujemy dość drobno i dodajemy do pokrojonych już warzyw.

      Umyte piersi kroimy w kosteczkę. Na patelnię wyciskamy olejki z zupek i dodajemy 1 łyżkę oleju. Wrzucamy pierś i posypujemy przyprawami (curry, papryka słodka, czosnek, szczypta soli i pieprzu) + jedna torebka przyprawy z zupek. Gdy pierś się podsmaży możemy dodać jeszcze wędlinę pokrojoną w dość dużą kostkę (ja tak zrobiłam). Całość studzimy.

      Makaron, mięso i warzywa łączymy, dodajemy odciśniętą kukurydzę. Dodajemy majonez, pieprzymy i solimy do smaku. Wymieszaną sałatkę odstawiamy na co najmniej 2h w chłodne miejsce. Dla mnie najlepsza jest na drugi dzień.

      Polecam gorąco na spotkania towarzyskie i nie tylko :) Smacznego!

      darmowy hosting obrazków

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z zupek chińskich”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sheila55
      Czas publikacji:
      sobota, 19 stycznia 2013 17:58
  • czwartek, 17 stycznia 2013
    • Sałatka Agi (przeniesione z poprzedniego bloga)

      Próbuję trzymać dietę i jeść mniej i bardziej urozmaicone posiłki. W lodówce leży otwarta wczoraj kukurydza i postanowiłam ją wykorzystać do sałatki. Sałatka ta jest prosta i szybka i pokusiłabym się nawet o stwierdzenie "śmieciowa" :). Przepis mam od mojej kumpeli, dlatego odważyłam się nazwać sałatkę jej imieniem:)

      darmowy hosting obrazków

      Składniki:

      • 2 woreczki ryżu (u mnie paraboiled)
      • 1/2puszki kukurydzy
      • 10 plasterków wędliny (u mnie polędwica drobiowa)
      • 3 średnie ogórki konserwowe
      • 4 jaja
      • 1 papryka czerwona
      • majonez
      • pieprz, sól

       

      Ryż gotujemy, po ugotowaniu przesypujemy do miseczki do wystygnięcia.Jaja gotujemy na twardo. Po ostygnięciu kroimy w drobną kosteczkę. Wędlinę kroimy w cienkie paseczki, a następnie paseczki nie w krateczkę, a w prostokąty. Ogórki kroimy w drobna kosteczkę, paprykę też. Dodajemy odcedzoną na sitku kukurydzę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy majonez i doprawiamy solą i pieprzem.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sheila55
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 stycznia 2013 16:08
    • Zupa kapuściana (przeniesione z poprzedniego bloga)

      Zachciało się zupy, a dosyć już mam pieczarkowej, czy pomidorowej. Wybór padł na kapuścianą, czyli zużywałam zalegające warzywa i ochroniłam je przed straceniem;)

      darmowy hosting obrazków

      Składniki:

      • 1 udko z kurczaka
      • 2 marchewki
      • 2 pietruszki w korzeniu
      • 4 ząbki czosnku
      • 1/4 średniego selera
      • kawałek pora
      • 1/4 dużej główki kapusty białej
      • 4 ziemniaki
      • 2l wody
      • 4 ziarenka ziela angielskiego
      • 2 liście laurowe
      • pieprz, sól, vegeta

       

      Udko myjemy, dzielimy na pół i zalewamy zimna wodą. Gotujemy samo przez 20 min. W tym czasie warzywa obieramy i myjemy. 1 i 1/2 marchewki i pozostałe warzywa kroimy w talarki. Do osobnego naczynia szatkujemy kapustę i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki kroimy w kosteczkę i również odkładamy do osobnego naczynia.

      Po 20 min. wrzucamy marchew wraz pozostałymi warzywami i dorzucamy ziele i liście. Gdy będą pół-miękkie dorzucamy kapustę z marchewka. Pod koniec gotowania zupy dodajemy ziemniaczki. Gotujemy do uzyskania miękkości ziemniaków. Doprawiamy solą pieprzem i vegetą. Mięsko z zupy obieramy i dorzucamy do zupki.

      Można również doprawić śmietaną kwaśną i pietruszką.

      Smacznego!

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sheila55
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 stycznia 2013 16:00
    • Wątróbka w sosie musztardowym (przeniesione z poprzedniego bloga)

      Już od dawna chodziła za mną wątróbka, ale nie taka zwykła, chciałam czegoś innego! Wyszperałam w necie przepis na wątróbkę w sosie musztardowym... I oto jest ona: Pani musztardowa :)
      

      darmowy hosting obrazków

      Składniki:

      • 700g wątróbki (u mnie drobiowa)
      • 3 większe cebule
      • 1 szklanka śmietany 12%
      • 2-3 łyżki musztardy (najlepiej ostrej)
      • 0,5 szklanki bulionu z kostki
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 łyżka mąki
      • łyżka vegety
      • sól, pieprz

      Cebulę kroimy w piórka, a następnie smażymy na złoty kolor. Do przesmażonej już cebuli wrzucamy obtoczoną w mące wątróbkę. Po usmążeniu się wątróbki całość oprószamy łyżką mąki i zalewamy bulionem. Wciskamy 2 ząbki czosnku. Po zagotowaniu się bulionu dodajemy wymieszaną śmietanę z musztardą. Całość doprawiamy vegetą, solą i pieprzem. Gotujemy ok. 10 min.

      Smacznego!

       darmowy hosting obrazków

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sheila55
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 stycznia 2013 15:46
    • Szpinak + feta = połączenie idealne

      Dziś szpinak i feta w naleśnikowej wersji. Nie ma nic lepszego niż czosnkowy smak szpinaku połączony z gładkością ciepłej fety :) Zapraszam na naleśniki ze szpinakiem i fetą!

      darmowy hosting obrazków

      Składniki:

      - ciasto na naleśniki:

      • 2 szklanki mleka
      • 1 szklanka wody gazowanej
      • 1 jajko
      • łyżka oleju
      • ok. 350g maki np. tortowej
      • szczypta soli
      • olej do smażenia

      - na farsz:

      • 450g szpinaku mrożonego
      • pół opakowania fety light
      • 5 ząbków czosnku
      • łyżka masła
      • sól, pieprz

      Podane składniki na ciasto mieszamy i smażymy naleśniki. Mogą być cienkie, grube, średnie - wedle upodobań.

      W garnuszku, lub na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak i czekamy, aż się rozmrozi i odparuje z nadmiaru wody. następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy, UWAGA! - nie za dużo soli, bo feta sama w sobie jest słona. Odstawiamy szpinak do wystygnięcia. Fetę kroimy w kosteczkę i dodajemy do letniego szpinaku. Wszystko mieszamy.

      Usmażone naleśniki smarujemy nadzieniem i zawijamy w trójkąty. Smażymy na maśle.

      Naleśniki można polać sosem cygańskim, czosnkowym, albo innym ulubionym.

      Smacznego!

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Szpinak + feta = połączenie idealne ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sheila55
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 stycznia 2013 14:51
  • wtorek, 15 stycznia 2013
    • Coś szybkiego...

      Makaron z serem u mnie w domu jadało się TYLKO na słodko. Dopiero u K. spotkałam się z taką wersją tego dania. Jest pyszne, sycące, a w smaku przypomina moje kochane ruskie♥. Nie byłabym sobą, gdybym nie podrasowała tego pieprzem... Ja uwielbiam, jak jest duuużo podsmażonej cebulki, wtedy kwaśnawy smak sera ciekawie łączy się ze słodyczą podsmażonego warzywa. Danie to zdobywa duży plus, dlatego, że jest expresowe! Dzisiaj zapraszam na makaron z serem i cebulką :)

       

       darmowy hosting obrazków

      Składniki:

      • 400g makaronu świderki lub kokardki
      • 200g sera białego półtłustego (lub inny jak kto woli)
      • 3 lub 4 średnie cebule
      • 3 łyżki oleju
      • sól, pieprz

       

      Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Na patelki rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę.

      Po ugotowaniu makaron przelewamy wodą i czekamy, aż trochę ostygnie. Następnie do makaronu dodajemy nasza podsmażoną cebulkę i pokruszony drobno ser. Wszystko posypujemy solą i pieprzem.

      Opcjonalnie można dodać przesmażony boczek lub kiełbaskę. Dla mnie wystarczy sam i jestem w niebie.

      Życzę smacznego!

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Coś szybkiego...”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sheila55
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 stycznia 2013 20:04
    • Kurczak na ryżu

      Czy dieta musi być nudna? Nie! Dzisiaj chcę udowodnić, że zwykły kurczak może mieć naprawdę fajny i zaskakujący smak! Przepis jest moją autorską wersją, wymyśloną z potrzeby. Bo ile można jeść zwykłego kurczaka uparowanego lub ugotownego. Zapraszam!

      darmowy hosting obrazków

       

      Składniki:

      • 1 dorodna pierś z kurczaka
      • 2 marchewki
      • 2 pietruszki w korzeniu
      • woreczek ryżu, może być np. paraboiled
      • 4 ząbki czosnku
      • 1 średnia cebula
      • 10 średnich pieczarek
      • 0,5 średniej zielonej papryczki chilli
      • sos sojowy
      • curry
      • sól, pieprz
      • olej
      • tymianek, estragon lub inne ulubione zioła

       

      Zaczynamy od zamarynowania piersi. Kroimy ją w kosteczkę - jak kto woli większą/mniejszą. 2 ząbki czosnku i połowę z podanej ilości chilli kroimy bardzo drobno i dodajemy do piersi. Posypujemy curry i ulubionymi ziołami (u mnie ww.). Całość zalewamy ok. 3 łyżkami sosu sojowego, mieszamy i odstawiamy w zimne miejsce na ok. 1h. Pierś można przygotować też poprzedniego dnia wieczorem, wtedy cała noc będzie się marynować.

      Ryż gotujemy al dente. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, a następnie wrzucamy pokrojone niezbyt drobno pieczarki i bardzo drobno czosnek i resztę chilli. Po chwili, gdy całość odparuje dołączamy pokrojone w cieniutkie słupki marchewki i pietruszki. Ja po prostu obieraczką zrobiłam cieniutkie paseczki. Podlewamy woda i chwile dusimy. Po odparowaniu dodajemy nasza zamarynowaną pierś i chwilę dusimy ją z warzywami. Doprawiamy curry i ziołami.

      Kurczaka podajemy na ryżu. UWAGA! Ze względu na ilość użytej papryczki chilli proponuję zaopatrzyć się jeszcze w szklankę wody ;) Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sheila55
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 stycznia 2013 19:44