W kuchni małej Mi

Wpisy

  • środa, 18 kwietnia 2012
    • Kilka slow o mnie... i makaronie z curry. Czyli pierwszy wpis raz jeszcze

      Nie wiem co się stało, pierwszy mój wpis zniknął i przepadł, chodziaż na durszlaku się wyświetlał... Nie wiem o co chodzi...

      Zaczynam więc od początku... Założyłam bloga, bo gotowanie to moja pasja i uwielbiam to robić. Stanie przy "garach" po prostu mnie relaksuje, chodziaż miewam dni, gdzie zupełnie mi nic nie wychodzi. Zapraszam do mojej kuchni!

      Na pierwszy rzut idzie mój makaron z curry. Szybki, prosty przepis, dla każdego. Zapraszam!

       

      Składniki:

      • 400g makaronu penne (u mnie penne i świderki)
      • 500g mięsa mielonego
      • 300g pieczarek
      • 2 marchewki
      • 1 pietruszka w korzeniu
      • 3 ząbki czosnku
      • olej
      • curry
      • sól, pieprz

      Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na tarce o najgrubszych oczkach tarkujemy marchew i pietruszkę i przysmażamy na oleju. Do warzyw dodajemy pokrojone w talarki pieczarki i razem wszystko dusimy i czekamy, aż pieczarki zmiękną.

      Następnie dodajemy mięso mielone i czekamy, ciągle mieszając, aż będzie gotowe. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy curry, solą i pieprzem. Gotową potrawkę łączymy z makaronem i chwile jeszcze wszystko trzymamy na ogniu.

      Smacznego!

       

      darmowy hosting obrazków

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sheila55
      Czas publikacji:
      środa, 18 kwietnia 2012 12:06
  • wtorek, 17 kwietnia 2012
    • Kurczak w serowej pelerynce

      darmowy hosting obrazków

       

      Długo zabierałam się za wypróbowanie tego przepisu. W końcu zebrałam swoje siły i... nie żałuje! Kurczak jest wyśmienity, a co najważniejsze jest MAKARON! A ja kocham makarony:D.

      Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, więc polecam wszystkim tak samo zabieganym jak ja;).

       

      Składniki:

      • 1 szt. brokuła
      • 1 podwójna pierś z kurczaka
      • 4 ząbki czosnku
      • szklanka śmietany (jaką kto lubi, ja miałam 18%)
      • 100 g serka topionego (zwykły śmietankowy lub emmentaler)
      • 400 g makaronu penne
      • olej
      • sól, pieprz

       

      darmowy hosting obrazków

       

      Makaron gotujemy al dente. W czasie jego przygotowywania podsmażamy na rozgrzanym oleju pokrojonego w kostkę kurczaka. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Po przysmażeniu zsypujemy z patelni i na pustą dajemy śmietanę i ser. Na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, pilnujemy, by ser się rozpuścił i polączył ze śmietaną. Po rozpuszczeniu dodajemy wcześniej przygotowanego kurczaka i doprawiamy do smaku.

      Całość podajemy z ugotowanym brokułem polane sosem serowym.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak w serowej pelerynce”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sheila55
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 kwietnia 2012 13:17
  • poniedziałek, 16 kwietnia 2012
    • Świeta, świeta i po świetach...

      darmowy hosting obrazków

      ... a w lodowce pusto. W tym roku przeżywaliśmy oblężenie  rodzinne w czasie świąt. Wszystko zostało zjedzone, do tego stopnia, ze w lodowce było  tylko światło, śledź, wędlina i jaja gotowane ;). Mój K. nawet nie zdążył pojeść krokietów i truł mi tak długo, że obiecałam, że zrobię zaraz po lanym poniedziałku.

      Krokiety te jadłam pierwszy raz u K. mamy, wcześniej znałam tylko te z kapusta i grzybami i te z mięsem. Niestety jest to danie czasochłonne, ze względu na smażenie naleśników, ale przy dobrej muzyce idzie wytrzymać ;)

       

      Składniki:

      Farsz:

      • 500g pieczarek
      • 350g sera żółtego
      • 500g mięsa mielonego
      • 4 średnie cebule
      • 4 ząbki czosnku
      • pieprz, sól
      • olej
      • jajo
      • bułka tarta

      Przepisu na ciasto na naleśniki nie podaje, bo każdy ma swój ulubiony;)

       

      Cebule kroimy w kosteczkę i przysmażamy na rumiano. Pieczarki tarkujemy na grubych oczkach i dodajemy do gotowej już cebuli. W międzyczasie zaczynamy smażenie naleśnikow. Po odparowaniu wody z pieczarek dodajemy mięso mielone i całość dusimy na wolnym ogniu. Do pieczarek z mięsem dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

      Po wystygnięciu farszu nakładamy po 1,5 łyżeczki na środek każdego naleśnika, a następnie na farsz kładziemy łyżeczke startego na drobnych oczkach żółtego sera. Naleśniki zawijamy na krokieta. Każdego obtaczamy w rozkłóconym jaju i bułce, smażymy na rumiano z obu stron.

      Krokiety takie idealnie pasują do czerwonego barszczyku:) 

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Świeta, świeta i po świetach...”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sheila55
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 kwietnia 2012 19:14