W kuchni małej Mi

Wpisy

  • środa, 13 czerwca 2012
    • Bigosik blyskawiczny

      darmowy hosting obrazków

       

      Jak zwykle stanęłam przed dylematem "co dzis na obiad?", wiec zabrałam się za przegląd zapasów. Znalazłam pół główki młodej kapusty i kiszoną. Zatem siłą rzeczy padło na bigosik, który wczoraj widziałam tutaj http://wkrainiesmaku.pl/4173/bigos-blyskawiczny-i-dietetyczny/ . Bigosik ten jest prosty i szybki, jednakże mój palec przy przygotowywaniu uległ wypadkowi. 

       

      Składniki:

      • pół główki młodej kapusty
      • 400g kiszonej kapusty
      • 6 lasek kiełbaski z czosnkiem
      • 3 średnie cebule
      • 2 przeciery pomidorowe
      • pieprz, sól
      • liść laurowy
      • ziele angielskie
      • majeranek
      • olej
      • 2 lyżki cukru

      W rondlu przysmażamy pokrojona w kosteczkę cebulkę, następnie dodajemy poszatkowana młodą kapustę i wszystko chwilkę razem smażymy. W tym czasie na patelni przysmażamy pokrojoną w kosteczkę kiełbaskę. Kiszoną kapustę kroimy (można ja opłukać, gdy jest za kwaśna) i dodajemy do kapusty z cebula, dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie wg. uznania. Wszystko dusimy pod przykryciem 15 min. Po tym czasie dodajemy do rondla z kapustą kiełbaskę, przecier i wszystko doprawiamy do smaku. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem kolejne 15 min.

       

      Smacznego!

       

      darmowy hosting obrazków

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Bigosik blyskawiczny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sheila55
      Czas publikacji:
      środa, 13 czerwca 2012 15:27
    • 3bit!

      darmowy hosting obrazków

       

      Przepis ten znalazłam kiedyś w internecie. Nie wiem jaka to była strona, ale podejrzewam, że wizaz.pl. W końcu zakupiłam mixer, więc zabrałam się za cisto. Wiadomo było od dawna, że będzie to 3bit, którego robiłam rok temu, a który tak posmakował K., że ciągle go wspominał. Ciasto nie jest zbytnio pracochłonne, ale zajmuje trochę czasu. Dla mnie osobiście najlepsze jest na 2 dzień. Ostrzegam! Ta wersja 3bita jest baaardzo słodka, dlatego jak dla mnie 1 kawałek jest akurat;).

       

      Składniki:

      • 2 opakowania herbatników (paczka ok.450g, ja użyłam Petit Beurre)
      • masa kajmakowa (900 g - jedno opakowanie)
      • mleko (wg. przepisu na budyniu)
      • 2 opakowania budyniu waniliowego
      • 2 opakowania fixu do bitej śmietany
      • 1 łyżeczka cukru waniliowego
      • 250g masła/margaryny (ja użyłam Kasi)
      • 500ml śmietany kremówki
      • 100g czekolady mlecznej

      Proporcje podane są na blaszkę ok. 30x45cm.

       

      Robimy budyń wg. przepisu na opakowaniu, jednakże dajemy mniej mleka niż zaleca producent. W przypadku 1l dajemy 800ml. Budyń odstawiamy do wystygnięcia. Gdy ostygnie ubijamy z 200g MIĘKKIEGO masła/margaryny, czyli do rozbitego mixerem masła/margaryny dodajemy po łyżce budyniu i mixujemy na najwyższych obrotach. Wtedy masa będzie puszysta.

       

      Masę kajmakowa ubijamy z 50g masła lub margaryny. Masło ma za zadanie nadanie pięknego koloru, a także ma sprawić, by masa kajmakowa nie była tak słodka.

       

      Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy łyżeczkę cukru waniliowego i fixy do śmietany.

       

      Wszystko układamy w kolejności

      herbatniki - masa kajmakowa

      herbatniki - masa budyniowa

      herbatniki - bita śmietana

      Całość posypujemy starta na grubych oczkach czekolada.

       

      darmowy hosting obrazków

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sheila55
      Czas publikacji:
      środa, 13 czerwca 2012 14:06
  • wtorek, 12 czerwca 2012
    • Szybko - znaczy raz, dwa, trzy!

      Ostatnio często zdarza mi się gotować w biegu i szybko. To szybkie danie jest moim ulubionym z kategorii "coś z niczego w 15 min."! Jego przygotowanie zajmuje, tyle ile ugotowanie makaonu czyli jakieś 15 min. Zapraszam na szybki wpis o szybkim daniu.

       

      darmowy hosting obrazków

       

      Składniki:

      • 1/2 średniej cebuli
      • puszka tuńczyka w sosie własnym
      • makaron
      • łyżka majonezu
      • 2 ząbki czosnku
      • sól, pieprz
      • olej

      Nastawiamy wodę na makaron, solimy i gotujemy al dente. W tym czasie kroimy w drobną kosteczkę cebulkę i przysmażamy na złoto. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżkę majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem i łączymy z gorącym makaronem. Raz, dwa, trzy;)!

      Można też zaszaleć i w ramach rozpusty posypać startym żółtym serem. Można też majonez zastąpić pomidorami z puszki i/lub koncentratem pomidorowym - jest równie dobre.

      Smacznego!:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Szybko - znaczy raz, dwa, trzy!”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sheila55
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 czerwca 2012 13:46
    • Come back i wędzony kuras... ;)

      Dawno mnie nie było, na głowie wiele spraw... a na aparacie kilka zdjęć dokumentujących moje poczynania w kuchni. Dziś przedstawiam państwu Panią Sałatkę  ryżową z wędzonym kurczakiem.  Robiłam ją już wiele razy i cały czas cieszy się wielkim powodzeniem,  nawet na następny dzień! Lekka, smaczna, SZYBKA i można ją podać do grilla, a także w razie niespodziewanej wizyty znajomych. Polecam i zapraszam!

      darmowy hosting obrazków

       

      Składniki:

      • 2 woreczki ryżu paraboiled (u mnie z braku - zwykly biały)
      • 2 udka wędzone
      • 3/4 puszki kukurydzy
      • papryka czerwona świeża lub konserwowa (u mnie konserwowa)
      • puszka ananasa
      • majonez
      • por
      • sól, pieprz

      Ryż gotujemy i studzimy. Pozostałe składniki kroimy w drobną kosteczkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      Ja próbowałam wersję z papryką świeżą i konserwową. Obie równie dobrze smakują.

       

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sheila55
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 czerwca 2012 13:39