W kuchni małej Mi

Wpisy

  • wtorek, 15 stycznia 2013
    • Faszerowane papryczki

      Dawno mnie nie było, a na aparacie zalegają zdjęcia papryk... Robiłam je stosunkowo dawno, ale przymierzam się do ponownego ich zrobienia. Niestety wykonanie tego dania zajmuje trochę czasu, wiec polecam zabrać się do tego przy większej ilości wolnych chwil.

       

      darmowy hosting obrazków

       

      Składniki:

      • 8 papryk
      • 200g ryżu białego
      • 300g pieczarek
      • 500g mięsa mielonego
      • 2 średnie cebule
      • czosnek
      • bulion lub kostka rosołowa
      • 200g startego sera żółtego
      • sól, pieprz

       

      Cebulkę siekamy w kosteczkę i podsmażamy, do zeszklonej dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki, wszystko razem podsmażamy i czekamy, aż pieczarki odparują. Ryż zalewamy bulionem i gotujemy. W połowie gotowania dodajemy pieczarki i cebulkę.

      Na patelni podsmażamy zmielone mięso, odparowujemy wodę i dodajemy do ugotowanego ryżu z cebulą i pieczarkami. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przecisniętym czosnkiem.

      Papryki myjemy i odcinamy górną część, napełniamy wystygniętym farszem. Tak przygotowane papryki zapiekamy ok. 60 min w 220 °C. Chwilę przed końcem smażenia posypujemy startym żółtym serem.

      Smacznego!

       

      darmowy hosting obrazków

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Faszerowane papryczki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sheila55
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 stycznia 2013 14:09
  • środa, 13 czerwca 2012
    • Bigosik blyskawiczny

      darmowy hosting obrazków

       

      Jak zwykle stanęłam przed dylematem "co dzis na obiad?", wiec zabrałam się za przegląd zapasów. Znalazłam pół główki młodej kapusty i kiszoną. Zatem siłą rzeczy padło na bigosik, który wczoraj widziałam tutaj http://wkrainiesmaku.pl/4173/bigos-blyskawiczny-i-dietetyczny/ . Bigosik ten jest prosty i szybki, jednakże mój palec przy przygotowywaniu uległ wypadkowi. 

       

      Składniki:

      • pół główki młodej kapusty
      • 400g kiszonej kapusty
      • 6 lasek kiełbaski z czosnkiem
      • 3 średnie cebule
      • 2 przeciery pomidorowe
      • pieprz, sól
      • liść laurowy
      • ziele angielskie
      • majeranek
      • olej
      • 2 lyżki cukru

      W rondlu przysmażamy pokrojona w kosteczkę cebulkę, następnie dodajemy poszatkowana młodą kapustę i wszystko chwilkę razem smażymy. W tym czasie na patelni przysmażamy pokrojoną w kosteczkę kiełbaskę. Kiszoną kapustę kroimy (można ja opłukać, gdy jest za kwaśna) i dodajemy do kapusty z cebula, dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie wg. uznania. Wszystko dusimy pod przykryciem 15 min. Po tym czasie dodajemy do rondla z kapustą kiełbaskę, przecier i wszystko doprawiamy do smaku. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem kolejne 15 min.

       

      Smacznego!

       

      darmowy hosting obrazków

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Bigosik blyskawiczny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sheila55
      Czas publikacji:
      środa, 13 czerwca 2012 15:27
    • 3bit!

      darmowy hosting obrazków

       

      Przepis ten znalazłam kiedyś w internecie. Nie wiem jaka to była strona, ale podejrzewam, że wizaz.pl. W końcu zakupiłam mixer, więc zabrałam się za cisto. Wiadomo było od dawna, że będzie to 3bit, którego robiłam rok temu, a który tak posmakował K., że ciągle go wspominał. Ciasto nie jest zbytnio pracochłonne, ale zajmuje trochę czasu. Dla mnie osobiście najlepsze jest na 2 dzień. Ostrzegam! Ta wersja 3bita jest baaardzo słodka, dlatego jak dla mnie 1 kawałek jest akurat;).

       

      Składniki:

      • 2 opakowania herbatników (paczka ok.450g, ja użyłam Petit Beurre)
      • masa kajmakowa (900 g - jedno opakowanie)
      • mleko (wg. przepisu na budyniu)
      • 2 opakowania budyniu waniliowego
      • 2 opakowania fixu do bitej śmietany
      • 1 łyżeczka cukru waniliowego
      • 250g masła/margaryny (ja użyłam Kasi)
      • 500ml śmietany kremówki
      • 100g czekolady mlecznej

      Proporcje podane są na blaszkę ok. 30x45cm.

       

      Robimy budyń wg. przepisu na opakowaniu, jednakże dajemy mniej mleka niż zaleca producent. W przypadku 1l dajemy 800ml. Budyń odstawiamy do wystygnięcia. Gdy ostygnie ubijamy z 200g MIĘKKIEGO masła/margaryny, czyli do rozbitego mixerem masła/margaryny dodajemy po łyżce budyniu i mixujemy na najwyższych obrotach. Wtedy masa będzie puszysta.

       

      Masę kajmakowa ubijamy z 50g masła lub margaryny. Masło ma za zadanie nadanie pięknego koloru, a także ma sprawić, by masa kajmakowa nie była tak słodka.

       

      Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy łyżeczkę cukru waniliowego i fixy do śmietany.

       

      Wszystko układamy w kolejności

      herbatniki - masa kajmakowa

      herbatniki - masa budyniowa

      herbatniki - bita śmietana

      Całość posypujemy starta na grubych oczkach czekolada.

       

      darmowy hosting obrazków

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sheila55
      Czas publikacji:
      środa, 13 czerwca 2012 14:06
  • wtorek, 12 czerwca 2012
    • Szybko - znaczy raz, dwa, trzy!

      Ostatnio często zdarza mi się gotować w biegu i szybko. To szybkie danie jest moim ulubionym z kategorii "coś z niczego w 15 min."! Jego przygotowanie zajmuje, tyle ile ugotowanie makaonu czyli jakieś 15 min. Zapraszam na szybki wpis o szybkim daniu.

       

      darmowy hosting obrazków

       

      Składniki:

      • 1/2 średniej cebuli
      • puszka tuńczyka w sosie własnym
      • makaron
      • łyżka majonezu
      • 2 ząbki czosnku
      • sól, pieprz
      • olej

      Nastawiamy wodę na makaron, solimy i gotujemy al dente. W tym czasie kroimy w drobną kosteczkę cebulkę i przysmażamy na złoto. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżkę majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem i łączymy z gorącym makaronem. Raz, dwa, trzy;)!

      Można też zaszaleć i w ramach rozpusty posypać startym żółtym serem. Można też majonez zastąpić pomidorami z puszki i/lub koncentratem pomidorowym - jest równie dobre.

      Smacznego!:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Szybko - znaczy raz, dwa, trzy!”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sheila55
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 czerwca 2012 13:46
    • Come back i wędzony kuras... ;)

      Dawno mnie nie było, na głowie wiele spraw... a na aparacie kilka zdjęć dokumentujących moje poczynania w kuchni. Dziś przedstawiam państwu Panią Sałatkę  ryżową z wędzonym kurczakiem.  Robiłam ją już wiele razy i cały czas cieszy się wielkim powodzeniem,  nawet na następny dzień! Lekka, smaczna, SZYBKA i można ją podać do grilla, a także w razie niespodziewanej wizyty znajomych. Polecam i zapraszam!

      darmowy hosting obrazków

       

      Składniki:

      • 2 woreczki ryżu paraboiled (u mnie z braku - zwykly biały)
      • 2 udka wędzone
      • 3/4 puszki kukurydzy
      • papryka czerwona świeża lub konserwowa (u mnie konserwowa)
      • puszka ananasa
      • majonez
      • por
      • sól, pieprz

      Ryż gotujemy i studzimy. Pozostałe składniki kroimy w drobną kosteczkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      Ja próbowałam wersję z papryką świeżą i konserwową. Obie równie dobrze smakują.

       

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sheila55
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 czerwca 2012 13:39
  • środa, 18 kwietnia 2012
    • Kilka slow o mnie... i makaronie z curry. Czyli pierwszy wpis raz jeszcze

      Nie wiem co się stało, pierwszy mój wpis zniknął i przepadł, chodziaż na durszlaku się wyświetlał... Nie wiem o co chodzi...

      Zaczynam więc od początku... Założyłam bloga, bo gotowanie to moja pasja i uwielbiam to robić. Stanie przy "garach" po prostu mnie relaksuje, chodziaż miewam dni, gdzie zupełnie mi nic nie wychodzi. Zapraszam do mojej kuchni!

      Na pierwszy rzut idzie mój makaron z curry. Szybki, prosty przepis, dla każdego. Zapraszam!

       

      Składniki:

      • 400g makaronu penne (u mnie penne i świderki)
      • 500g mięsa mielonego
      • 300g pieczarek
      • 2 marchewki
      • 1 pietruszka w korzeniu
      • 3 ząbki czosnku
      • olej
      • curry
      • sól, pieprz

      Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na tarce o najgrubszych oczkach tarkujemy marchew i pietruszkę i przysmażamy na oleju. Do warzyw dodajemy pokrojone w talarki pieczarki i razem wszystko dusimy i czekamy, aż pieczarki zmiękną.

      Następnie dodajemy mięso mielone i czekamy, ciągle mieszając, aż będzie gotowe. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy curry, solą i pieprzem. Gotową potrawkę łączymy z makaronem i chwile jeszcze wszystko trzymamy na ogniu.

      Smacznego!

       

      darmowy hosting obrazków

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sheila55
      Czas publikacji:
      środa, 18 kwietnia 2012 12:06
  • wtorek, 17 kwietnia 2012
    • Kurczak w serowej pelerynce

      darmowy hosting obrazków

       

      Długo zabierałam się za wypróbowanie tego przepisu. W końcu zebrałam swoje siły i... nie żałuje! Kurczak jest wyśmienity, a co najważniejsze jest MAKARON! A ja kocham makarony:D.

      Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, więc polecam wszystkim tak samo zabieganym jak ja;).

       

      Składniki:

      • 1 szt. brokuła
      • 1 podwójna pierś z kurczaka
      • 4 ząbki czosnku
      • szklanka śmietany (jaką kto lubi, ja miałam 18%)
      • 100 g serka topionego (zwykły śmietankowy lub emmentaler)
      • 400 g makaronu penne
      • olej
      • sól, pieprz

       

      darmowy hosting obrazków

       

      Makaron gotujemy al dente. W czasie jego przygotowywania podsmażamy na rozgrzanym oleju pokrojonego w kostkę kurczaka. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Po przysmażeniu zsypujemy z patelni i na pustą dajemy śmietanę i ser. Na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, pilnujemy, by ser się rozpuścił i polączył ze śmietaną. Po rozpuszczeniu dodajemy wcześniej przygotowanego kurczaka i doprawiamy do smaku.

      Całość podajemy z ugotowanym brokułem polane sosem serowym.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak w serowej pelerynce”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sheila55
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 kwietnia 2012 13:17
  • poniedziałek, 16 kwietnia 2012
    • Świeta, świeta i po świetach...

      darmowy hosting obrazków

      ... a w lodowce pusto. W tym roku przeżywaliśmy oblężenie  rodzinne w czasie świąt. Wszystko zostało zjedzone, do tego stopnia, ze w lodowce było  tylko światło, śledź, wędlina i jaja gotowane ;). Mój K. nawet nie zdążył pojeść krokietów i truł mi tak długo, że obiecałam, że zrobię zaraz po lanym poniedziałku.

      Krokiety te jadłam pierwszy raz u K. mamy, wcześniej znałam tylko te z kapusta i grzybami i te z mięsem. Niestety jest to danie czasochłonne, ze względu na smażenie naleśników, ale przy dobrej muzyce idzie wytrzymać ;)

       

      Składniki:

      Farsz:

      • 500g pieczarek
      • 350g sera żółtego
      • 500g mięsa mielonego
      • 4 średnie cebule
      • 4 ząbki czosnku
      • pieprz, sól
      • olej
      • jajo
      • bułka tarta

      Przepisu na ciasto na naleśniki nie podaje, bo każdy ma swój ulubiony;)

       

      Cebule kroimy w kosteczkę i przysmażamy na rumiano. Pieczarki tarkujemy na grubych oczkach i dodajemy do gotowej już cebuli. W międzyczasie zaczynamy smażenie naleśnikow. Po odparowaniu wody z pieczarek dodajemy mięso mielone i całość dusimy na wolnym ogniu. Do pieczarek z mięsem dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

      Po wystygnięciu farszu nakładamy po 1,5 łyżeczki na środek każdego naleśnika, a następnie na farsz kładziemy łyżeczke startego na drobnych oczkach żółtego sera. Naleśniki zawijamy na krokieta. Każdego obtaczamy w rozkłóconym jaju i bułce, smażymy na rumiano z obu stron.

      Krokiety takie idealnie pasują do czerwonego barszczyku:) 

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Świeta, świeta i po świetach...”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sheila55
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 kwietnia 2012 19:14
  • poniedziałek, 26 marca 2012
    • Wpis bez tytułu

       

      Będąc wczoraj w sklepie zobaczyłam świeżą, dorodną makrelę. Sama rybka jest ok, ale pomyślałam, że może jakoś ją przetworzyć i przypomniałam sobie, że widziałam już gdzieś przepis na pastę z rybą. W oryginale jest ryba w sosie pomidorowym, ale ja postawiłam na świeżą, nie z puszki;) Pasta smakuje wyśmienicie! Na pewno wrócę do niej nie raz:).

       

      darmowy hosting obrazków

       

      Składniki:

      • kostka sera białego 250g (u mnie półtłusty)
      • makrela wędzona, średniej wielkości (może być tez inna ryba wędzona)
      • średnia cebula
      • 2 łyżki śmietany 12%
      • sól, pieprz
      • papryka czerwona lub inna

       

      Ser biały rozgniatamy widelcem. Makrelę obieramy z ości i dodajemy do sera. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i razem ze śmietaną dodajemy do całości. Wszystko łączymy ze sobą na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pastę rozsmarowujemy na kromkach i posypujemy drobno posiekaną w kostkę papryką.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sheila55
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 marca 2012 16:37