W kuchni małej Mi

obiad

  • niedziela, 20 stycznia 2013
    • Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym (przeniesione z poprzedniego bloga)

      darmowy hosting obrazków

       

      Z racji tego, że dziś muszę skończyć pisać pracę potrzebny mi jest dobry, szybki obiad, a zarazem odpowiedni na dzisiejszą mroźną aurę za oknem. Padło na placki ziemniaczane, które chodzą za mną już 3 dni. Zapraszam!

       

      Składniki:

      PLACKI

      • 5 średnich ziemniaków
      • 1 dorodna marchew
      • 1 większa cebula
      • 3 ząbki czosnku
      • 1 jajo
      • 3/4 szklanki mąki pszennej
      • sól, pieprz
      • olej do smażenia

      SOS

      • 3 łyżki majonezu
      • 4 łyżki śmietany kwaśnej 12%
      • 1 ząbek czosnku
      • 1 łyżeczka cukru
      • sól, pieprz

      Ziemniaki ścieramy na tarce, ja ścieram na średnich oczkach, ale jak kto woli :) Do ziemniaków na drobnej tarce, lub średniej ścieramy marchew. Marchewka sprawi nam, że placki po usmażeniu i odstaniu, nie będą ciemnieć i będą nadal złociste. Do ziemniaków i marchewki na grubych oczkach ścieramy cebulę i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy.

      Do masy ziemniaczanej dodajemy jajo, mieszamy. Dosypujemy po trochu mąki mieszając. Masa ma być dosyć gęsta, by placki nie rozwaliły się podczas smażenia. Doprawiamy solą i pieprzem. Nabieramy głęboką łyżką i smażymy na rozgrzanym oleju. Placki powinny mieć grubość do 1 cm.

      Do miseczki dajemy majonez i śmietanę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy, ja mieszam widelcem. Dodajemy cukier. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos dajemy do lodówki.

      Usmażone placki podajemy z sosem.

      Smacznego!

      darmowy hosting obrazków

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sheila55
      Czas publikacji:
      niedziela, 20 stycznia 2013 11:08
  • czwartek, 17 stycznia 2013
    • Zupa kapuściana (przeniesione z poprzedniego bloga)

      Zachciało się zupy, a dosyć już mam pieczarkowej, czy pomidorowej. Wybór padł na kapuścianą, czyli zużywałam zalegające warzywa i ochroniłam je przed straceniem;)

      darmowy hosting obrazków

      Składniki:

      • 1 udko z kurczaka
      • 2 marchewki
      • 2 pietruszki w korzeniu
      • 4 ząbki czosnku
      • 1/4 średniego selera
      • kawałek pora
      • 1/4 dużej główki kapusty białej
      • 4 ziemniaki
      • 2l wody
      • 4 ziarenka ziela angielskiego
      • 2 liście laurowe
      • pieprz, sól, vegeta

       

      Udko myjemy, dzielimy na pół i zalewamy zimna wodą. Gotujemy samo przez 20 min. W tym czasie warzywa obieramy i myjemy. 1 i 1/2 marchewki i pozostałe warzywa kroimy w talarki. Do osobnego naczynia szatkujemy kapustę i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki kroimy w kosteczkę i również odkładamy do osobnego naczynia.

      Po 20 min. wrzucamy marchew wraz pozostałymi warzywami i dorzucamy ziele i liście. Gdy będą pół-miękkie dorzucamy kapustę z marchewka. Pod koniec gotowania zupy dodajemy ziemniaczki. Gotujemy do uzyskania miękkości ziemniaków. Doprawiamy solą pieprzem i vegetą. Mięsko z zupy obieramy i dorzucamy do zupki.

      Można również doprawić śmietaną kwaśną i pietruszką.

      Smacznego!

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sheila55
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 stycznia 2013 16:00
    • Wątróbka w sosie musztardowym (przeniesione z poprzedniego bloga)

      Już od dawna chodziła za mną wątróbka, ale nie taka zwykła, chciałam czegoś innego! Wyszperałam w necie przepis na wątróbkę w sosie musztardowym... I oto jest ona: Pani musztardowa :)
      

      darmowy hosting obrazków

      Składniki:

      • 700g wątróbki (u mnie drobiowa)
      • 3 większe cebule
      • 1 szklanka śmietany 12%
      • 2-3 łyżki musztardy (najlepiej ostrej)
      • 0,5 szklanki bulionu z kostki
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 łyżka mąki
      • łyżka vegety
      • sól, pieprz

      Cebulę kroimy w piórka, a następnie smażymy na złoty kolor. Do przesmażonej już cebuli wrzucamy obtoczoną w mące wątróbkę. Po usmążeniu się wątróbki całość oprószamy łyżką mąki i zalewamy bulionem. Wciskamy 2 ząbki czosnku. Po zagotowaniu się bulionu dodajemy wymieszaną śmietanę z musztardą. Całość doprawiamy vegetą, solą i pieprzem. Gotujemy ok. 10 min.

      Smacznego!

       darmowy hosting obrazków

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sheila55
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 stycznia 2013 15:46
    • Szpinak + feta = połączenie idealne

      Dziś szpinak i feta w naleśnikowej wersji. Nie ma nic lepszego niż czosnkowy smak szpinaku połączony z gładkością ciepłej fety :) Zapraszam na naleśniki ze szpinakiem i fetą!

      darmowy hosting obrazków

      Składniki:

      - ciasto na naleśniki:

      • 2 szklanki mleka
      • 1 szklanka wody gazowanej
      • 1 jajko
      • łyżka oleju
      • ok. 350g maki np. tortowej
      • szczypta soli
      • olej do smażenia

      - na farsz:

      • 450g szpinaku mrożonego
      • pół opakowania fety light
      • 5 ząbków czosnku
      • łyżka masła
      • sól, pieprz

      Podane składniki na ciasto mieszamy i smażymy naleśniki. Mogą być cienkie, grube, średnie - wedle upodobań.

      W garnuszku, lub na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak i czekamy, aż się rozmrozi i odparuje z nadmiaru wody. następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy, UWAGA! - nie za dużo soli, bo feta sama w sobie jest słona. Odstawiamy szpinak do wystygnięcia. Fetę kroimy w kosteczkę i dodajemy do letniego szpinaku. Wszystko mieszamy.

      Usmażone naleśniki smarujemy nadzieniem i zawijamy w trójkąty. Smażymy na maśle.

      Naleśniki można polać sosem cygańskim, czosnkowym, albo innym ulubionym.

      Smacznego!

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Szpinak + feta = połączenie idealne ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sheila55
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 stycznia 2013 14:51
  • wtorek, 15 stycznia 2013
    • Kurczak na ryżu

      Czy dieta musi być nudna? Nie! Dzisiaj chcę udowodnić, że zwykły kurczak może mieć naprawdę fajny i zaskakujący smak! Przepis jest moją autorską wersją, wymyśloną z potrzeby. Bo ile można jeść zwykłego kurczaka uparowanego lub ugotownego. Zapraszam!

      darmowy hosting obrazków

       

      Składniki:

      • 1 dorodna pierś z kurczaka
      • 2 marchewki
      • 2 pietruszki w korzeniu
      • woreczek ryżu, może być np. paraboiled
      • 4 ząbki czosnku
      • 1 średnia cebula
      • 10 średnich pieczarek
      • 0,5 średniej zielonej papryczki chilli
      • sos sojowy
      • curry
      • sól, pieprz
      • olej
      • tymianek, estragon lub inne ulubione zioła

       

      Zaczynamy od zamarynowania piersi. Kroimy ją w kosteczkę - jak kto woli większą/mniejszą. 2 ząbki czosnku i połowę z podanej ilości chilli kroimy bardzo drobno i dodajemy do piersi. Posypujemy curry i ulubionymi ziołami (u mnie ww.). Całość zalewamy ok. 3 łyżkami sosu sojowego, mieszamy i odstawiamy w zimne miejsce na ok. 1h. Pierś można przygotować też poprzedniego dnia wieczorem, wtedy cała noc będzie się marynować.

      Ryż gotujemy al dente. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, a następnie wrzucamy pokrojone niezbyt drobno pieczarki i bardzo drobno czosnek i resztę chilli. Po chwili, gdy całość odparuje dołączamy pokrojone w cieniutkie słupki marchewki i pietruszki. Ja po prostu obieraczką zrobiłam cieniutkie paseczki. Podlewamy woda i chwile dusimy. Po odparowaniu dodajemy nasza zamarynowaną pierś i chwilę dusimy ją z warzywami. Doprawiamy curry i ziołami.

      Kurczaka podajemy na ryżu. UWAGA! Ze względu na ilość użytej papryczki chilli proponuję zaopatrzyć się jeszcze w szklankę wody ;) Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sheila55
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 stycznia 2013 19:44
    • Faszerowane papryczki

      Dawno mnie nie było, a na aparacie zalegają zdjęcia papryk... Robiłam je stosunkowo dawno, ale przymierzam się do ponownego ich zrobienia. Niestety wykonanie tego dania zajmuje trochę czasu, wiec polecam zabrać się do tego przy większej ilości wolnych chwil.

       

      darmowy hosting obrazków

       

      Składniki:

      • 8 papryk
      • 200g ryżu białego
      • 300g pieczarek
      • 500g mięsa mielonego
      • 2 średnie cebule
      • czosnek
      • bulion lub kostka rosołowa
      • 200g startego sera żółtego
      • sól, pieprz

       

      Cebulkę siekamy w kosteczkę i podsmażamy, do zeszklonej dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki, wszystko razem podsmażamy i czekamy, aż pieczarki odparują. Ryż zalewamy bulionem i gotujemy. W połowie gotowania dodajemy pieczarki i cebulkę.

      Na patelni podsmażamy zmielone mięso, odparowujemy wodę i dodajemy do ugotowanego ryżu z cebulą i pieczarkami. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przecisniętym czosnkiem.

      Papryki myjemy i odcinamy górną część, napełniamy wystygniętym farszem. Tak przygotowane papryki zapiekamy ok. 60 min w 220 °C. Chwilę przed końcem smażenia posypujemy startym żółtym serem.

      Smacznego!

       

      darmowy hosting obrazków

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Faszerowane papryczki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sheila55
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 stycznia 2013 14:09
  • środa, 13 czerwca 2012
    • Bigosik blyskawiczny

      darmowy hosting obrazków

       

      Jak zwykle stanęłam przed dylematem "co dzis na obiad?", wiec zabrałam się za przegląd zapasów. Znalazłam pół główki młodej kapusty i kiszoną. Zatem siłą rzeczy padło na bigosik, który wczoraj widziałam tutaj http://wkrainiesmaku.pl/4173/bigos-blyskawiczny-i-dietetyczny/ . Bigosik ten jest prosty i szybki, jednakże mój palec przy przygotowywaniu uległ wypadkowi. 

       

      Składniki:

      • pół główki młodej kapusty
      • 400g kiszonej kapusty
      • 6 lasek kiełbaski z czosnkiem
      • 3 średnie cebule
      • 2 przeciery pomidorowe
      • pieprz, sól
      • liść laurowy
      • ziele angielskie
      • majeranek
      • olej
      • 2 lyżki cukru

      W rondlu przysmażamy pokrojona w kosteczkę cebulkę, następnie dodajemy poszatkowana młodą kapustę i wszystko chwilkę razem smażymy. W tym czasie na patelni przysmażamy pokrojoną w kosteczkę kiełbaskę. Kiszoną kapustę kroimy (można ja opłukać, gdy jest za kwaśna) i dodajemy do kapusty z cebula, dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie wg. uznania. Wszystko dusimy pod przykryciem 15 min. Po tym czasie dodajemy do rondla z kapustą kiełbaskę, przecier i wszystko doprawiamy do smaku. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem kolejne 15 min.

       

      Smacznego!

       

      darmowy hosting obrazków

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Bigosik blyskawiczny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sheila55
      Czas publikacji:
      środa, 13 czerwca 2012 15:27
  • poniedziałek, 16 kwietnia 2012
    • Świeta, świeta i po świetach...

      darmowy hosting obrazków

      ... a w lodowce pusto. W tym roku przeżywaliśmy oblężenie  rodzinne w czasie świąt. Wszystko zostało zjedzone, do tego stopnia, ze w lodowce było  tylko światło, śledź, wędlina i jaja gotowane ;). Mój K. nawet nie zdążył pojeść krokietów i truł mi tak długo, że obiecałam, że zrobię zaraz po lanym poniedziałku.

      Krokiety te jadłam pierwszy raz u K. mamy, wcześniej znałam tylko te z kapusta i grzybami i te z mięsem. Niestety jest to danie czasochłonne, ze względu na smażenie naleśników, ale przy dobrej muzyce idzie wytrzymać ;)

       

      Składniki:

      Farsz:

      • 500g pieczarek
      • 350g sera żółtego
      • 500g mięsa mielonego
      • 4 średnie cebule
      • 4 ząbki czosnku
      • pieprz, sól
      • olej
      • jajo
      • bułka tarta

      Przepisu na ciasto na naleśniki nie podaje, bo każdy ma swój ulubiony;)

       

      Cebule kroimy w kosteczkę i przysmażamy na rumiano. Pieczarki tarkujemy na grubych oczkach i dodajemy do gotowej już cebuli. W międzyczasie zaczynamy smażenie naleśnikow. Po odparowaniu wody z pieczarek dodajemy mięso mielone i całość dusimy na wolnym ogniu. Do pieczarek z mięsem dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

      Po wystygnięciu farszu nakładamy po 1,5 łyżeczki na środek każdego naleśnika, a następnie na farsz kładziemy łyżeczke startego na drobnych oczkach żółtego sera. Naleśniki zawijamy na krokieta. Każdego obtaczamy w rozkłóconym jaju i bułce, smażymy na rumiano z obu stron.

      Krokiety takie idealnie pasują do czerwonego barszczyku:) 

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Świeta, świeta i po świetach...”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sheila55
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 kwietnia 2012 19:14