W kuchni małej Mi

makarony

  • niedziela, 20 stycznia 2013
  • wtorek, 15 stycznia 2013
    • Coś szybkiego...

      Makaron z serem u mnie w domu jadało się TYLKO na słodko. Dopiero u K. spotkałam się z taką wersją tego dania. Jest pyszne, sycące, a w smaku przypomina moje kochane ruskie♥. Nie byłabym sobą, gdybym nie podrasowała tego pieprzem... Ja uwielbiam, jak jest duuużo podsmażonej cebulki, wtedy kwaśnawy smak sera ciekawie łączy się ze słodyczą podsmażonego warzywa. Danie to zdobywa duży plus, dlatego, że jest expresowe! Dzisiaj zapraszam na makaron z serem i cebulką :)

       

       darmowy hosting obrazków

      Składniki:

      • 400g makaronu świderki lub kokardki
      • 200g sera białego półtłustego (lub inny jak kto woli)
      • 3 lub 4 średnie cebule
      • 3 łyżki oleju
      • sól, pieprz

       

      Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Na patelki rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę.

      Po ugotowaniu makaron przelewamy wodą i czekamy, aż trochę ostygnie. Następnie do makaronu dodajemy nasza podsmażoną cebulkę i pokruszony drobno ser. Wszystko posypujemy solą i pieprzem.

      Opcjonalnie można dodać przesmażony boczek lub kiełbaskę. Dla mnie wystarczy sam i jestem w niebie.

      Życzę smacznego!

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Coś szybkiego...”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sheila55
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 stycznia 2013 20:04
  • wtorek, 12 czerwca 2012
  • środa, 18 kwietnia 2012
    • Kilka slow o mnie... i makaronie z curry. Czyli pierwszy wpis raz jeszcze

      Nie wiem co się stało, pierwszy mój wpis zniknął i przepadł, chodziaż na durszlaku się wyświetlał... Nie wiem o co chodzi...

      Zaczynam więc od początku... Założyłam bloga, bo gotowanie to moja pasja i uwielbiam to robić. Stanie przy "garach" po prostu mnie relaksuje, chodziaż miewam dni, gdzie zupełnie mi nic nie wychodzi. Zapraszam do mojej kuchni!

      Na pierwszy rzut idzie mój makaron z curry. Szybki, prosty przepis, dla każdego. Zapraszam!

       

      Składniki:

      • 400g makaronu penne (u mnie penne i świderki)
      • 500g mięsa mielonego
      • 300g pieczarek
      • 2 marchewki
      • 1 pietruszka w korzeniu
      • 3 ząbki czosnku
      • olej
      • curry
      • sól, pieprz

      Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na tarce o najgrubszych oczkach tarkujemy marchew i pietruszkę i przysmażamy na oleju. Do warzyw dodajemy pokrojone w talarki pieczarki i razem wszystko dusimy i czekamy, aż pieczarki zmiękną.

      Następnie dodajemy mięso mielone i czekamy, ciągle mieszając, aż będzie gotowe. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy curry, solą i pieprzem. Gotową potrawkę łączymy z makaronem i chwile jeszcze wszystko trzymamy na ogniu.

      Smacznego!

       

      darmowy hosting obrazków

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sheila55
      Czas publikacji:
      środa, 18 kwietnia 2012 12:06
  • wtorek, 17 kwietnia 2012
    • Kurczak w serowej pelerynce

      darmowy hosting obrazków

       

      Długo zabierałam się za wypróbowanie tego przepisu. W końcu zebrałam swoje siły i... nie żałuje! Kurczak jest wyśmienity, a co najważniejsze jest MAKARON! A ja kocham makarony:D.

      Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, więc polecam wszystkim tak samo zabieganym jak ja;).

       

      Składniki:

      • 1 szt. brokuła
      • 1 podwójna pierś z kurczaka
      • 4 ząbki czosnku
      • szklanka śmietany (jaką kto lubi, ja miałam 18%)
      • 100 g serka topionego (zwykły śmietankowy lub emmentaler)
      • 400 g makaronu penne
      • olej
      • sól, pieprz

       

      darmowy hosting obrazków

       

      Makaron gotujemy al dente. W czasie jego przygotowywania podsmażamy na rozgrzanym oleju pokrojonego w kostkę kurczaka. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Po przysmażeniu zsypujemy z patelni i na pustą dajemy śmietanę i ser. Na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, pilnujemy, by ser się rozpuścił i polączył ze śmietaną. Po rozpuszczeniu dodajemy wcześniej przygotowanego kurczaka i doprawiamy do smaku.

      Całość podajemy z ugotowanym brokułem polane sosem serowym.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak w serowej pelerynce”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sheila55
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 kwietnia 2012 13:17