W kuchni małej Mi

sałatki

  • sobota, 19 stycznia 2013
    • Sałatka z zupek chińskich

      Wiele słyszałam o tej sałatce, ma ona wielu wielbicieli, jak i przeciwników. Postanowiłam sama ją zrobić, by przekonać się po której stronie barykady stanąć. W sieci jest wiele przepisów i sposobów jej przygotowania. Nie potrafiłam się zdecydować, który wybrać, więc połączyłam kilka i tak oto powstała moja wersja. Zapraszam!

       darmowy hosting obrazków

      Składniki:

      • 4 zupki chińskie pikantne (u mnie VIFON pikantna z curry)
      • 1 podwójna pierś z kurczaka lub wędlina drobiowa
      • 1 mała kapusta pekińska
      • 1 duża papryka czerwona lub 1,5 średniej
      • 1 średnia papryka żółta
      • 1 puszka kukurydzy
      • 4 jaja ugotowane na twardo
      • 3 lub 4 średnie ogórki konserwowe
      • 1 średnia cebula lub por
      • 0,5 łyżeczki przyprawy curry
      • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
      • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
      • majonez
      • sól, pieprz
      • 1 łyżka oleju

       

      Zaczynamy od zupek. Makaron kruszymy i wsypujemy przyprawy z 3 zupek bez olejków. Zalewamy wrzątkiem do poziomu makaronu, przykrywamy i odstawiamy na ok. 10 min. Następnie makaron odcedzamy na durszlaku i studzimy.

      Papryki myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. To samo robimy z ogórkami, cebulą i jajami. Kapustę pekińska szatkujemy dość drobno i dodajemy do pokrojonych już warzyw.

      Umyte piersi kroimy w kosteczkę. Na patelnię wyciskamy olejki z zupek i dodajemy 1 łyżkę oleju. Wrzucamy pierś i posypujemy przyprawami (curry, papryka słodka, czosnek, szczypta soli i pieprzu) + jedna torebka przyprawy z zupek. Gdy pierś się podsmaży możemy dodać jeszcze wędlinę pokrojoną w dość dużą kostkę (ja tak zrobiłam). Całość studzimy.

      Makaron, mięso i warzywa łączymy, dodajemy odciśniętą kukurydzę. Dodajemy majonez, pieprzymy i solimy do smaku. Wymieszaną sałatkę odstawiamy na co najmniej 2h w chłodne miejsce. Dla mnie najlepsza jest na drugi dzień.

      Polecam gorąco na spotkania towarzyskie i nie tylko :) Smacznego!

      darmowy hosting obrazków

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z zupek chińskich”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sheila55
      Czas publikacji:
      sobota, 19 stycznia 2013 17:58
  • czwartek, 17 stycznia 2013
    • Sałatka Agi (przeniesione z poprzedniego bloga)

      Próbuję trzymać dietę i jeść mniej i bardziej urozmaicone posiłki. W lodówce leży otwarta wczoraj kukurydza i postanowiłam ją wykorzystać do sałatki. Sałatka ta jest prosta i szybka i pokusiłabym się nawet o stwierdzenie "śmieciowa" :). Przepis mam od mojej kumpeli, dlatego odważyłam się nazwać sałatkę jej imieniem:)

      darmowy hosting obrazków

      Składniki:

      • 2 woreczki ryżu (u mnie paraboiled)
      • 1/2puszki kukurydzy
      • 10 plasterków wędliny (u mnie polędwica drobiowa)
      • 3 średnie ogórki konserwowe
      • 4 jaja
      • 1 papryka czerwona
      • majonez
      • pieprz, sól

       

      Ryż gotujemy, po ugotowaniu przesypujemy do miseczki do wystygnięcia.Jaja gotujemy na twardo. Po ostygnięciu kroimy w drobną kosteczkę. Wędlinę kroimy w cienkie paseczki, a następnie paseczki nie w krateczkę, a w prostokąty. Ogórki kroimy w drobna kosteczkę, paprykę też. Dodajemy odcedzoną na sitku kukurydzę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy majonez i doprawiamy solą i pieprzem.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sheila55
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 stycznia 2013 16:08
  • wtorek, 12 czerwca 2012
    • Come back i wędzony kuras... ;)

      Dawno mnie nie było, na głowie wiele spraw... a na aparacie kilka zdjęć dokumentujących moje poczynania w kuchni. Dziś przedstawiam państwu Panią Sałatkę  ryżową z wędzonym kurczakiem.  Robiłam ją już wiele razy i cały czas cieszy się wielkim powodzeniem,  nawet na następny dzień! Lekka, smaczna, SZYBKA i można ją podać do grilla, a także w razie niespodziewanej wizyty znajomych. Polecam i zapraszam!

      darmowy hosting obrazków

       

      Składniki:

      • 2 woreczki ryżu paraboiled (u mnie z braku - zwykly biały)
      • 2 udka wędzone
      • 3/4 puszki kukurydzy
      • papryka czerwona świeża lub konserwowa (u mnie konserwowa)
      • puszka ananasa
      • majonez
      • por
      • sól, pieprz

      Ryż gotujemy i studzimy. Pozostałe składniki kroimy w drobną kosteczkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      Ja próbowałam wersję z papryką świeżą i konserwową. Obie równie dobrze smakują.

       

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      sheila55
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 czerwca 2012 13:39